Søndag den 27. marts 2022 var jeg inviteret til at holde et oplæg på Historiske Dage i Øksnehallen i København om ”Den dyre langside”, dvs Idrætsparkens store hovedtribune fra 1955.
Jeg fik lov til at optage min samtale med Bille Sterll om “Den dyre langside”, og jeg har udgivet den i min podcast, Hvis tribunerne kunne tale. Du kan høre afsnittet her.
De billeder, jeg viste på Historiske Dage for at understøtte historien, er af gode grunde ikke med i podcasten, men jeg har samlet nogle af dem her – med en forklaring til historien.
Hovedtribunen, som den så ud i 80’erne.Københavns Idrætspark omkring 1912 – hvor fodboldbanen kun havde én bygning, Fælledklubhuset, som både var klubhus og omklædningsrum m.m. for fælledklubberne, badeanstalt for Østerbros lokalbefolkning – samt Hovedtribune med ca. 700 siddepladser.I 1936 havde Idrætsparken fået tribuner på alle sider: Cementen øverst mod Øster Alle, B.93-tribunen til venstre mod B.93’s baner og nederst i billedet Hockeybane-tribunen, der fik sit navn fra den bagvedliggende (land)hockeybane. Det nu 25 år gamle Fælledklubhus var både for småt og for slidt, men en dansk drøm om at afholde en OL-slutrunde (på et nyt, gigantisk OL-anlæg i Valby) – samt 2. verdenskrigs udbrud – betød, at Idrætsparkens planer om en ny hovedtribune blev udskudt.Så sent som foråret 1950 blev der lavet en konkret indstilling om et stort idrætsanlæg i Valby til den dag, Danmark fik OL-slutrunden – herunder et stadion med op til 100.000 pladser, som skulle være Danmarks nye Nationalstadion.I efteråret 1950 blev Valby-projektet imidlertid lagt i skuffen, da det var alt for dyrt at realisere. I stedet fik Idrætsparken lov at bygge ny Hovedtribune under ledelse af entreprenørfirmaet Christiani & Nielsen. Fælledklubhuset blev revet ned, og den nye Hovedtribune bygget i etaper, mens der stadig blev spillet fodbold i Idrætsparken.Her ses, hvordan den første tredjedel af det enorme betonskaltag er på plads.Hovedtribunens tag var nærmest en tro kopi af den tribune, Christiani & Nielsen nogle år tidligere byggede i Caracas, Venezuela, ligesom de var med til at bygge Maracana i Rio de Janeiro til VM i 1950. Et glimrende sydamerikansk soltag, men ikke lige så egnet til at give læ for regn, vind og sne i det danske klima…I 80’erne var Idrætsparken nedslidt og på mange måder forældet, men den “kunne stadig noget” – tydeligt illustreret her på Per Kjærbyes fantastiske stemningsbillede fra den måske største kamp nogensinde på banen: Danmark-Sovjet 5. juni 1985.Hovedtribunen “overlevede” Idrætsparkens ombygning til Parken fra 1990-92. Man ville gerne have nedrevet også den, men af økonomiske årsager beholdt man den som endetribune, da banen blev vendt 90 grader. Først i 2008 blev Hovedtribunen nedrevet og erstattet af Parkens nuværende D-tribune.