Den dyre langside

Søndag den 27. marts 2022 var jeg inviteret til at holde et oplæg på Historiske Dage i Øksnehallen i København om ”Den dyre langside”, dvs Idrætsparkens store hovedtribune fra 1955.

Se den fine omtale i programmet her.

Jeg fik lov til at optage min samtale med Bille Sterll om “Den dyre langside”, og jeg har udgivet den i min podcast, Hvis tribunerne kunne tale. Du kan høre afsnittet her.

De billeder, jeg viste på Historiske Dage for at understøtte historien, er af gode grunde ikke med i podcasten, men jeg har samlet nogle af dem her – med en forklaring til historien.

Hovedtribunen, som den så ud i 80’erne.
Københavns Idrætspark omkring 1912 – hvor fodboldbanen kun havde én bygning, Fælledklubhuset, som både var klubhus og omklædningsrum m.m. for fælledklubberne, badeanstalt for Østerbros lokalbefolkning – samt Hovedtribune med ca. 700 siddepladser.
I 1936 havde Idrætsparken fået tribuner på alle sider: Cementen øverst mod Øster Alle, B.93-tribunen til venstre mod B.93’s baner og nederst i billedet Hockeybane-tribunen, der fik sit navn fra den bagvedliggende (land)hockeybane. Det nu 25 år gamle Fælledklubhus var både for småt og for slidt, men en dansk drøm om at afholde en OL-slutrunde (på et nyt, gigantisk OL-anlæg i Valby) – samt 2. verdenskrigs udbrud – betød, at Idrætsparkens planer om en ny hovedtribune blev udskudt.
Så sent som foråret 1950 blev der lavet en konkret indstilling om et stort idrætsanlæg i Valby til den dag, Danmark fik OL-slutrunden – herunder et stadion med op til 100.000 pladser, som skulle være Danmarks nye Nationalstadion.
I efteråret 1950 blev Valby-projektet imidlertid lagt i skuffen, da det var alt for dyrt at realisere. I stedet fik Idrætsparken lov at bygge ny Hovedtribune under ledelse af entreprenørfirmaet Christiani & Nielsen. Fælledklubhuset blev revet ned, og den nye Hovedtribune bygget i etaper, mens der stadig blev spillet fodbold i Idrætsparken.
Her ses, hvordan den første tredjedel af det enorme betonskaltag er på plads.
Hovedtribunens tag var nærmest en tro kopi af den tribune, Christiani & Nielsen nogle år tidligere byggede i Caracas, Venezuela, ligesom de var med til at bygge Maracana i Rio de Janeiro til VM i 1950. Et glimrende sydamerikansk soltag, men ikke lige så egnet til at give læ for regn, vind og sne i det danske klima…
I 80’erne var Idrætsparken nedslidt og på mange måder forældet, men den “kunne stadig noget” – tydeligt illustreret her på Per Kjærbyes fantastiske stemningsbillede fra den måske største kamp nogensinde på banen: Danmark-Sovjet 5. juni 1985.
Hovedtribunen “overlevede” Idrætsparkens ombygning til Parken fra 1990-92. Man ville gerne have nedrevet også den, men af økonomiske årsager beholdt man den som endetribune, da banen blev vendt 90 grader.
Først i 2008 blev Hovedtribunen nedrevet og erstattet af Parkens nuværende D-tribune.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *