Eusebio

I serien om Idrætsparkens største udenlandske stjerner er jeg nået til Eusebio.

Min research blev igen anledningen til, at jeg blev klogere på lidt af den store verden, for historien om Eusebios fornemme fodboldkarriere er også historien om den første afrikanske spiller, der slog igennem internationalt.

Han var født i 1942 i Mozambique og voksede op i den daværende portugisiske koloni, som først blev selvstændig i 1975. Under mine forberedelser blev jeg mindet om, hvordan Portugal både var en kolonimagt og et militærdiktatur helt op i 70’erne, og hvordan diktatoren Salazar ikke undslog sig for at bruge Eusebio til at forsvare Portugals stærkt kritiserede status som Europas sidste kolonimagt.

Men først og fremmest fortæller jeg om de fire gange, Eusebio spillede i Københavns Idrætspark med Benfica, med et udvalgt Europa-hold og med Portugals landshold.

Du kan høre podcasten her på min side på anchor.fm.

Efter jeg udgav podcasten – den dag, Eusebio ville være fyldt 80 – gjorde en tidligere kollega mig opmærksom på en vidunderlig historie om en dansker, Jan Biermann, som kom usædvanligt tæt på Eusebio og de portugisiske fodboldbesøg i Danmark. Hans historie kan du læse her i en artikel fra Ugeavisen Odense.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *