“Væk med systemerne”

I søndags, den 19. september, delte jeg et opslag på mine sociale medier om, at det var præcis 50 år siden, jeg så min første fodboldkamp på stadion.

KB mødte Vejle i Københavns Idrætspark i en forrygende fodboldkamp som endte 5-4 til vejlenserne foran 18.600 tilskuere, hvilket var mange dengang i 1971. Det skriver jeg mere om her.

Jeg delte også opslaget i Facebook-gruppen “Vejle Boldklub – Museum” og fik blandt andet en sød hilsen fra Conny Laursen, som spillede back i ovennævnte kamp.

Han huskede f.eks., at dommer Torben Månsson dømte et tyndt straffe mod ham, som Vejle-målmanden Niels Wodskou imidlertid reddede i den hektiske afslutning. Allan Simonsen bragte Vejle foran 5-2, da der manglede ti minutter, men KB reducerede to gange – og brændte altså også et straffe!

Conny var også så venlig at sende mig dette fantastiske billede af et brev fra den dengang 84-årige KB-leder Nils Middelboe til Vejles daværende træner, Frits Gotfredsen. Brevet blev optrykt i Vejles årsskrift fra 1971.

En smuk gestus af Middelboe at hylde Gotfredsen for “væk med systemerne”, som jo er et tema, der også optager fodboldfolket her 50 år senere. Også morsomt, at Knud Lundberg lige får en stikpille med på vejen fra Middelboe, der som en ægte gentleman tilføjer “hvad jeg ogsaa har fortalt ham”.

Frits Gotfredsen, der blev født i 1914, spillede i OB som aktiv og stod som træner bl.a. i spidsen for Vejle, da klubben i 1958 – som den første nogensinde – vandt både mesterskabet og pokalturneringen. Alene derfor har han en særlig plads i den danske fodboldhistorie, og i 1971 førte han igen Vejle til mesterskabet.

Året efter vandt Vejle i øvrigt The Double igen, men nu under ledelse af Joszef Szentgyögyi, som var en af ca. 1.000 ungarske flygtninge, der flygtede til Danmark, efter at Sovjetunionen brutalt nedkæmpede en opstand mod kommuniststyret i 1956. Men det er anden historie.

Brevet i sin helhed:

Den 25. september 1971

Kære Gotfredsen

Af forskellige Grunde gaar jeg ret sjældent til vore Divisionskampe, men da dit Hold spillede mod K.B. fornylig, var jeg heldigvis tilstede.

Som du sikkert er klar over, har jeg altid prøvet at slaa fast, at rigtig Fodbold er et Tankespil, og det har ingen Træner og Holdleder herhjemme gennem en Række Aar forstaaet saa godt som Du.

At dit Motto er “Væk med Systemerne”, har glædet mig usigeligt; det var øjensynligt i nævnte Kamp, at Du har lært dine Spillere at tænke selv – at dine Folk med andre Ord ikke spiller efter et eller andet System, men efter Situationen!

Hvad navnlig Lundberg konsekvent har brudt med herhjemme (hvad jeg ogsaa har fortalt ham), gør Du nu alt for at rette op. Det er mit Haab, at andre Trænere vil følge i dit Spor – til Gavn for dansk Fodbold.

Tak for din værdifulde Indsats.

Venligst
Nils Middelboe

1 kommentar

  1. Vidunderlig kommentar fra en mand, der i mange år var med til at præge dansk fodbold i pionértiden. Det er sådan noget, der selv i dag er med til at løfte spillet op over mange ligegyldigheder.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *